Dalarnas väderår: Stora snömängder, kraftig vårflod, skogsbränder och torka

Uppdaterad
Publicerad

När 2018 är på väg att ta slut kan man titta tillbaka på väderförhållandena – som varit extrema på flera sätt. Sommarens torka drabbade länets bönder hårt och orsakade en stor skogsbrand, den snörika vintern fick tak att rasa in och den kraftiga vårfloden svämmade över flera platser i länet.

I februari noterades stora snödjup i delar av Norrland och även i Dalarna. Den tredje februari uppmättes ett snödjup på 140 centimeter i Gördalen i norra Dalarna.

– Senast det var så här mycket så här års var 2015, då var det 151 cm här. Ett talesätt i byn är att lika mycket snö som kommit till andra februari ska komma under resten av vintern, berättade SMHI:s väderobservatör i Gördalen i norra Dalarna, Gunilla Staff.

Vasaloppsspåret plogades – för mycket snö

Senare, när Vasaloppet stundade, var det så mycket snö att man var tvungen att ploga i skidspåren.

– Inte sedan de snörika vintrarna på 80-talet har det varit så här mycket snö i så stor del av Vasaloppsspåret, sade Per Stenborg, meteorolog på SVT:s väderredaktion, då.

I februari rasade taket på sågverket i Fiskarheden på grund av snömassorna och att en balk var felkonsturerad. Läget var så akut att en helikopter, specialutrustad för snöskottning, kallades in för att skotta bort snön på de övriga byggnaderna i området.

Gunnar i Säter tvingades ro hem

Sedan kom våren – och den kraftiga vårfloden. Gunnar Andersson som bor i Säter tvingades ro hem eftersom vårfloden gjorde att vägen till hans hus svämmades över.

I Sundborn utanför Falun hotades Carl Larsson-gården av vattenmassorna och vallar fick byggas för att rädda den.

I Öje orsakade vårfloden en stor ispropp i Ogströmmen som räddningstjänsten till slut fick spränga bort för att undvika översvämmningar.

Rekordvärme, eldningsförbud och skogsbrand

När vårfloden lagt sig kom sommaren och värmen. Juni var varmare än normalt i stora delar av Europa, och Sverige, med höga temperaturer.

I Dalarna var framförallt maj månad ovanligt varm.

– Vi lär slå flera rekord när det gäller temperaturer, värme och lite nederbörd, sade SVT:s meteorolog Nils Holmqvist den 24 maj.

Till följd av rekordvärmen utfärdades eldningsförbud i hela Dalarna i maj. Och i juli tog den stora skogsbranden vid Trängslet i Älvdalen fart.

Lantbrukare drabbades hårt av torka

Värmen skapade även stora problem för bönderna som drabbades av foderkris. Lantbrukaren Siv Eriksdotter i Fors utanför Avesta var orolig för att hon skulle tvingas slakta hälften av sina kor till följd av att gräset inte växte tillräckligt bra.

Starta klippet ovan för att se bilder från dessa händelser – allt från ispropp-sprängningen i Öje till försvarets Jas-plan som släppte en bomb över brandområdet i Älvdalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.