Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalavinds vd Niklas Lundaahl om beslutet att dra tillbaka sin ansökan om att etablera vindkraft i Orsa och vad som händer framåt. Foto: TT/Johan Lundahl/SVT

Kungsörnar stoppar vindkraft i Orsa – Dalavind drar tillbaka ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Kungsörnar stoppar vindkraftsprocessen i Orsa. Dalavind har meddelat Länsstyrelsen Dalarna att man återkallar tillståndsansökningarna om 67 vindkraftverk i Orsa och Ljusdals kommuner.

– Vi beklagar att det här kommer så sent med tanke på folkomröstningen men vi hade inte kunnat gör det här tidigare. Naturen är föränderlig och i det här fallet rör det sig i om förändringar avseende kungsörn, därför återkallar vi våra ansökningar, säger Rickard Casselbrant, projektledare på Dalavind.

Dalavind lämnade in sina tillståndsansökningar i februari 2023 till Länsstyrelsen Dalarna, som utreder hur vindkraftverken kommer att påverka djur, natur och kulturvärden i de berörda områdena.

Vindkraft i Dalarna

Extra kommunfullmäktige i Orsa

Under den så kallade kompletteringsperioden har det nu kommit fram att det finns fler kungsörnar än vad som tidigare varit känt i området.

Frågan om huruvida Orsa kommun skulle tillåta vindkraft i området skulle ha tagits upp i en folkomröstning den 9 juni.

Kommunen har nu kallat till ett extra kommunfullmäktige nästa tisdag 4 juni för att fatta beslut om att avbryta folkomröstningen. 300 personer har redan hunnit förtidsrösta.

– Den kommunala processen och den folkomröstningen är en process som inte vi har något att göra med. Vi har bara jobbat med tillståndsprocessen, säger Niklas Lundaahl, vd för Dalavind.

Besparingsskogen: ”Väldig tomhet”

Orsa besparingsskog som äger marken och drivit på för att få vindkraft till området, informerades om beslutet under dagen.

– Det klart att man känner en väldig tomhet när man har jobbat så intensivt med något, samtidigt är det Dalavind som äger projektet, vi får sitta lugnt i båten och se vilken väg de väljer att gå framåt, säger Martin Moraeus, ordförande i Orsa besparingsskog.

Snabbfakta om kungsörn i Sverige och Dalarna

Totalt sett registrerades 166 kullar och 191 ungar kungsörn förra året, vilket är det lägsta antalet sedan 2016 då 188 ungar konstaterades.

I Dalarna fanns 50, 5 besatta revir, men det skedde endast 3,5 lyckade häckningar vilket är det lägsta antalet någonsin. Flest besatta revir hade Norrbotten (129). Antalet lyckade häckningar var 50.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, inventering av kungsörn i Sverige 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet