Foto: SVT

Efter femåringens död: Kommunen efterlyser samarbete för höjd kvalitet på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en femårig pojke kunnat rymma och sedan drunkna vid en närliggande å, står det klart att HVB-hemmet Platea kommer att avvecklas. Falun är en av de kommuner som anlitat HVB-hemmet, och var även hemkommun för den nu avlidna pojken.

Från kommunens håll efterfrågar man nu utökat samarbete mellan aktörer på marknaden, myndigheter och riksdagen för att höja kvaliteten på HVB-hem.

– Vi kommer även framöver ha behov av att placera barn/unga på HVB-hem. Vi jobbar fortlöpande med att verka för att de HVB-hem vi anlitar har en god kvalitet och kan möta varje enskild individs behov på bästa sätt, skriver Magnus Nordahl, verksamhetschef för Barn och familj i Falu kommun i ett mejl till SVT Dalarna.

– För att höja kvaliteten ytterligare krävs det att aktörerna på marknaden tillsammans med kommunernas socialtjänster, IVO, SKR och Riksdagen hjälps åt. Till exempel är ett nationellt kvalitetsregister en sådan åtgärd som bör kunna ge positiv effekt. I Dalarna har vi även sedan tidigare påbörjat ett arbete kring regional samverkan för att skapa egna HVB-hem i samverkan, fortsätter han.

Tidigare i veckan stod det klart att företaget Humanas kritiserade HVB-hem i Hagfors kommer att stängas.

– Med tanke på vad som framkommit från Humanas egna utredning, är det inte en helt oväntad följd av den tragiska händelsen.

Vilka kontroller har ni gjort av det här HVB-hemmet?

– Inför placeringar på HVB-hem kontrollerar vi att det finns giltigt tillstånd från IVO. Vi har en dialog med föreståndare kring behov hos individen och hur verksamheten bedömer att dem kan möta behoven. Har vi egen erfarenhet av ett HVB-hem så tar vi hänsyn till den. Vi kollar även olika tillsynsrapporter från IVO och ibland tar vi referenser från annan kommun.

Om ni ska vara självkritiska – vilka ytterligare kontroller kunde ni har gjort av HVB-hemmet?

– Vår bedömning inför placeringen byggde på en samlad bild över hur vi bäst skulle kunna tillgodose behoven hos individen. Det är fortfarande för tidigt att säga fullt ut vad som orsakade den tragiska händelsen och hur den skulle ha kunnat undvikas genom ytterligare kontroller inför placering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet