Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Hansen, vd på Structor byggteknik Dalarna AB, är en av många som känt av ett svårare läge och behövt varsla. Efter en tuff vår står företaget nu stabilt. I klippet hör du mer om utmaningarna. Foto: SVT

Flera byggföretag i Dalarna tvingas varsla: ”Väldigt otäckt”

Publicerad

Oro i byggbranschen, byggen som stannar av och företag som tvingas varsla. Allt fler ärenden om arbetsbrist kommer in till Byggnads GävleDala-avdelning.

– Vi är på väg in i något väldigt otäckt. Om byggbranschen står still slår det hårt mot alla, säger Kim Söderström, Byggnads ordförande. 

Hittills i år har Svenska Byggnadsarbetareförbundet genomfört 105 uppsägningsförhandlingar i region GävleDala, jämfört med 29 stycken 2022. Många som blev uppsagda i början av året fick nytt jobb direkt, men nu säger Byggnads att det går trögare.

– Min bedömning är att det kommer bli fler uppsägningsförhandlingar framöver då orderingången minskar, säger avtalsansvarig på Byggnads, Jan Jespersen.

Bostadsmarknaden i Dalarna

En tredubbling

De flesta förhandlingar gäller en till tre arbetstagare men Byggnads har även haft en förhandling där 12 personer berörts.

– En uppskattning är att 300–400 personer har sagts upp hittills i region GävleDala, det är en tredubbling jämfört med helåret 2022, säger Jan Jespersen.

Gabriella Hagman, vd på Mondo arkitekter, menar att flera initiativ som rör hållbart och innovativt byggande och jämställdhetsinitiativ riskerar att försvinna.

– Trots en vilja att bredda sig så kan man tappa allt det, säger Gabriella Hagman. 

”Byggbranschen är i kris”

I norra Sverige är byggandet fortsatt starkt, som starkast i Norrbotten där investeringar ökat med 17 procent och som svagast i storstäderna. Framförallt i Stockholm där investeringar minskat med 22 procent. 

– Byggbranschen är i kris. Vi står inför dystra prognoser där det finns en risk att man tappar kompetens och fokus på att lyfta in kvinnor, säger Kristina Hansen, vd på Structor byggteknik Dalarna. 

Hör Kristina Hansen om krisen i videon: “Vi har behövt varsla tre personer” .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet