Arkivbild från branden i Torgås i somras. Foto: Patrick Qvicker, SVT

Hjälparbetare vid skogsbränderna förmånsbeskattas för mat och boende

Uppdaterad
Publicerad

När skogsbränderna rasade i Sverige i somras var det många brandmän och hjälparbetare som lämnade sina semestrar och ordinarie brandstationer för att bidra med en hjälpande hand. Men enligt Skatteverkets regler kan arbetarna nu bli förmånsbeskattade för det provisoriska boendet och den mat som delades ut under insatsen.

Detta var Aftonbladet först att rapportera om. En av de som lämnade sina ordinarie stationer var Mikael Jansson på räddningstjänsten i Ludvika.

– Jag var där och jobbade, och om jag är en av de som drabbas av detta så tycker jag att det är väldigt snett. Det var många deltidsbrandmän och frivilliga från företag som var där, och ute i skogen fanns det inga matlådor, säger Jansson till SVT Dalarna.

Långa arbetsdagar utan matraster

Mikael Jansson vet inte själv om han kommer att drabbas av förmånsbeskattningen men arbetssituationen var likartad för de flesta som arbetade, oavsett uppdragsgivare.

– Vi åkte ut fyra på morgnarna och kom tillbaka elva-tolv på natten. Var man riktigt lycklig hade man fått äta någon gång på den tiden, men man var inte direkt mätt, konstaterar han.

Frivilliga bjöd på mat

Mikael Jansson menar att fokus låg på att släcka branden istället för att ta paus för att åka iväg och äta matlådor.

– Vi fick inte ens mat alla dagar. Det vi åt var framför allt sådant som vi blev bjudna på från butiker och frivilliga i förbifarten, frågan är ju då om man ska beskattas även för det?

Alla kostnader ersätts av arbetsgivarna

Senare under eftermiddagen förtydligar MSB att inte alla brandmän och arbetare kommer att få kuvert från MSB, utan att det endast gäller cirka 100 tillfälligt anställda på myndigheten. I övrigt är det upp till varje brandkår och organisation hur skattelagstiftningen efterlevs.

Enligt MSB kommer dessutom de som förmånsbeskattas att bli ersatta för alla omkostnader med skatteavdrag eller lönetillägg, men det innebär en hel del extra administration för de inblandade.

  • ”En förmån uppkommer i princip så snart arbetsgivaren bekostar en privat levnadskostnad åt en anställd”, lyder informationen på Skatteverkets hemsida.
  • Enligt lagen ska arbetsgivaren göra ett avdrag motsvarande värdet av förmånen, till exempel en måltid eller ett boende som arbetsgivaren bekostar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet