Granskningen är klar av Region Dalarna affär med Vårdinnovation. Sören Bertilsson (S) riktar kritik mot regionledningen. Hör regionrådet Ulf Bergs (M) svar i videoklippet. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Granskning visar på brister i Region Dalarnas affär med Vårdinnovation

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har granskat hur affären med Vårdinnovation gick till. Granskningen är klar och visar på brister gällande styrning, kontroll och professionalitet.

– Det finns en del frågetecken som kantat det här hela tiden. Det handlar delvis om hur man organiserat det här i Region Dalarna. Att regionen haft blandgrupper med tjänstepersoner och politiker som granskningen inte tycker är bra, säger Sören Bertilsson, socialdemokratisk ordförande bland revisorerna i Region Dalarna.

I förra veckan inleddes rättegången i Malmö tingsrätt om misstänkt mutbrott i samband med att Region Skåne köpte in it-verktyget Vårdexpressen. Region Dalarna köpte in samma system i höstas, men avbröt kontraktet i januari när företaget sattes i konkurs.

Vårdexpressen

Region Dalarna har granskat hur affären gick till i Dalarna. Granskningsrapporten kommer bland annat fram till delvisa brister i styrning och kontroll. 

– Det var ju inga olagligheter och sådant. Sedan brukar det vara som i alla andra revisionsrapporter att man kan göra bättre, säger Ulf Berg, moderat regionråd i Region Dalarna.

Se mer om slutsatserna av granskningen  i klippet – ”Vi har försökt att hålla oss till lagen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet