”Det går att jobba med extremt komplexa arbetsuppgifter och bo i skogen i Dalarna”, säger Visit Dalarnas vd Carl Johan Ingeström. Foto: SVT

”Vi är en del av något mycket större”

Uppdaterad
Publicerad

Går det att lösa delar av kompetensförsörjningsfrågan med turismen som verktyg? Visit Dalarna har börjat jobba för att väva ihop besöksnäringen med resten av näringslivet.

– Vi är en del av något mycket större, nämligen att skapa ett attraktivt Dalarna där folk är villiga att bo, leva och verka i framtiden, säger Carl Johan Ingeström, vd på Visit Dalarna.

Sedan i början av 2017 har Dalarnas kommuner ett gemensamt turistbolag i Visit Dalarna. Delar av organisationen är just nu i Almedalen på Gotland, där frågan om kompetensförsörjning genom turism diskuterats på ett seminarium.

Visit dalarna

Koppla ihop näringar

Ambitionen från organisationens sida är att verka för att koppla ihop besöksnäring med övrigt näringsliv och offentlig sektor, vilket ska skapa bra förutsättningar för att få besökare att få upp ögonen för Dalarna, och i förlängningen flytta hit permanent.

– Att få en varierad inflyttning tror jag är viktigt, sen får man väl fundera på vilka målgrupper man vill vända sig till, säger Per Sandgren på Arena för tillväxt, som är en oberoende plattform för regional och lokal tillväxt och utveckling.

Han ser fördelar med att organisera sig som Visit Dalarna gör.

– Det finns en styrka i att samordna sig och uttala en gemensam riktning för kommunerna, säger Per Sandgren.

”Jobba med argumenten”

På Visit Dalarna jobbar man nu med att hitta vad som ska lyftas fram för att visa det bästa med Dalarna. Men vilka unika argument som ska få besökare att bosätta sig i länet har inte Visit Dalarna lyckats bena ut ännu.

– Vi har nyss organiserat oss i Dalarna på det här sättet, nästa del är att jobba med argumenten, säger Carl Johan Ingeström och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att det är nära till skog och vildmark, det har vi överallt i Sverige, utan det handlar om att hitta en livsstil där man vill leva och hitta jobb där vi är, säger Carl Johan Ingeström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Visit dalarna

Mer i ämnet