Här är argumenten för och emot mer vindkraft

Publicerad

Utbyggnaden av vindkraften kommer till följd av ett riksdagsbeslut med målet att Sverige ska ha en helt förnybar elproduktion år 2040. I Dalarna har grupper på flera platser demonstrerat emot att bygga vindkraftsparker i närområdet. Vilka är då argumenten för och emot en utvidgning av vindkraften?

Vindkraften är det billigaste alternativet av de förnybara energikällorna, menar Svenskt Näringsliv. Den ekonomiska fördelen lyfts också fram av Energimyndigheten och aktörerna är överens om att vindkraften är helt nödvändig för att nå målen 2040.

Väcker diskussioner

– Större delen av elproduktionen kommer att vara vindkraft enligt våra bedömningar i dag, säger Maria Stenkvist, handläggare på Energimyndigheten.

Men hur vindkraften påverkar boendens närmiljö och djurlivet samt placeringen av vindkraftsverken har väckt diskussioner.

Starta klippet ovan och hör vår reporter reda ut argumenten för och emot en utvidgning av vindkraften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer