”Vi tror att det är en ökning” – därför kartläggs sexhandeln i Dalarna

Myndigheter samarbetar kring prostitution och människohandel i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få en tydlig bild av hur omfattande prostitution och människohandel är i Dalarna. Barnahus i Borlänge har nu anställt en person som under ett år ska göra en kartläggning av länets kommuner om hur det ser ut med prostitution, hedersrelaterat våld och människohandel. Något som sedan kan bli en grund för framtida insatser.

– Vi jobbar aktivt mot det här. Vi får in tips och anmälningar från olika håll och jobbar även med uppsökande verksamhet, berättar Jörgen Hansen som är utredare inom Traffickingruppen vid Polisen i region Bergslagen. 

Han berättar att det varje månad dyker upp nya fall av misstänkt människohandel hos Polisen, som misstänker att det finns stora mörkertal i en typ av brottslighet där offer och gärningsmän ofta skyddar varandra.

Elsie-Marie Björk vid Länsstyrelsen Dalarna säger att man måste få stopp på efterfrågan, för att kunna bekämpa den här typen av brottslighet.

Länsstyrelsen har också anställt en person genom  Barnahus i Borlänge, som under ett år ska göra en kartläggning i Dalarnas femton kommuner om hur det på olika håll ser ut med prostitution, människohandel och hedersrelaterat våld.  Kartläggningen kan sedan bli en grund för olika insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.