Här förs mannen in till häktningsförhandlingen

Misstänkte mannen omhäktas

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Ludmila Pronko hade begärt förlängd häktningstid för den man i 50-årsåldern som misstänks ha kört bilen då en 14-årig flicka kördes ihjäl i Orsa. På onsdagseftermiddagen kom beslutet: Mannen omhäktas.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död. Åtal skulle ha väckts nu den 12 december, men Ludmila Pronko begär att häktningstiden förlängs till den 27 december. Hon vill inte att den misstänkte 50-åringen släpps på fri fot i väntan på åtal.

– Nej, jag anser att det finns risk att han kan förstöra den pågående utredningen, så det vill jag inte, säger Ludmila Pronko.

Hur kunde det hända?

Försvarssidan ville inte gå med med på en förlängd häktningstid. Vid omhäktningsförhandlingen på onsdagen beslutade dock Mora tingsrätt att gå på åklagarens linje och omhäkta mannen.

Dömd för flera trafikbrott sedan tidigare

Mannen är sedan tidigare dömd för flera trafikbrott såsom rattfylleri, smitning, grov olovlig körning och saknade körkort. Den senaste domen föll för ungefär två månader sedan när han dömdes för misshandel.

Mannen lovade då att ta kontakt med en alkoholterapeut och ordna upp sitt liv, vilket resulterade i att han dömdes till skyddstillsyn med alkoholavvänjande behandling istället för fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet