Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har känt att man inte räcker till” – hör skötaren Micke och regionens divisionschef om situationen inom psykiatrins öpppenvård. Foto: Anders Hansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Personalen inom vuxenpsykiatrin larmar: ”Arbetsmiljön orimlig”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön inom vuxenpsykiatrins öppenvård är orimlig, larmar personal i verksamheten och pekar på långa vårdköer och personalbrist. Det gör att kvarvarande personal tvingas jobba hårdare, menar bland andra skötaren Micke Svedlund.

– Det fungerar inte, både patienter och personal blir lidande.

Micke Svedlund jobbar inom öppenvården i Falun och väljer att berätta om problemen eftersom han tycker att ledningen inte lyssnat, samtidigt som han ser patienter vänta i kö alldeles för länge för att få hjälp.

– Om vi inte kan hjälpa på rätt sätt och i rätt tid så finns det risk att en patient som inte mår bra tar livet av sig, säger Micke Svedlund för att understryka allvaret.

Personalbrist i hela landet

Det är många tjänster som är vakanta just nu och efter en inspektion nyligen av Arbetsmiljöverket valde chefen att hoppa av. I problembilden ligger också att det är brist på flera yrkeskategorier som jobbar inom psykiatrisk vård inte bara i Dalarna utan i hela landet, främst gäller det sjuksköterskor och läkare.

Samarbetar med facket

 Divisionschefen för psykiatrin i Region Dalarna delar bilden av att det är en ansträngd situation inom vuxenpsykiatrins öppenmottagning.

– Vi är glada att facken nu krokat arm med oss och vill hjälpa till att göra det här jobbet, säger Jeanette Hjortsberg.

Hon betonar också att det inte kommer att bli lätt att rekrytera ny personal eftersom det är brist på de här personalkategorierna i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har känt att man inte räcker till” – hör skötaren Micke och regionens divisionschef om situationen inom psykiatrins öpppenvård. Foto: Anders Hansson/SVT
”Har känt att man inte räcker till” – hör skötaren Micke och regionens divisionschef om situationen inom psykiatrins öpppenvård. Foto: SVT