Foto: Anders Wiklund/TT/Arkiv

Skyddsjakt eller inte skyddsjakt på varg i Borlänge – avgörs nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen håller fast vid beslut om skyddsjakt på den varg som rört sig i Borlänge den senaste tiden och har nu lämnat in sitt yttrande till förvaltningsrätten. Om det blir skyddsjakt eller inte beräknas avgöras i början på nästa vecka.

I veckan lämnade Svenska rovdjursföreningen in ett överklagande och igår svarade Länsstyrelsen Dalarna på överklagandet genom att understryka att vargen visst har ett oönskat beteende som rättfärdigar skyddsjakt och nämnde fler incidenter än vad som gjordes initialt. ”Vid ett tillfälle var vargen så nära en person som ca en meter och vid två andra tillfällen var den inom tio meter från barn på väg till skolan”, skriver de i yttrandet.

– Vi ville ha en rättslig prövning. Ofta är standard för skyddsjakt att Länsstyrelsen går ut med beslut på fredag eftermiddag och jaktlaget går in på lördag morgon. Det tycker vi inte är helt rättsligt okej. Med den här mer utförliga rapporten överlåter vi till förvaltningsrätten att beslut. Vi kommer inte överklaga vidare om de beslutar om skyddsjakt, säger Magnus Orrebrant, pressansvarig Svenska rovdjursföreningen. 

Förvaltningsrätten meddelar

– Utifrån det material som inkom igår gör vi för närvarande bedömningen att målet troligen kommer att avgöras i början av nästa vecka, säger Mathias Gruvris, föredragande på förvaltningsrätten i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer