Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försvinner Systembolaget, då försvinner mycket handel också” säger företagare i Orsa som efter 2,5 månad utan bolaget ser att kunderna blir färre – och vädjar till ortsbor att handla lokalt. Foto: Sofie Lind/SVT

Stängt Systembolaget orsakar märkbart tapp för handlarna i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober valde Systembolaget att stänga sitt ombud i centrala Orsa på grund av hälsovådlig arbetsmiljö för personalen. Det är ett hårt slag mot näringslivet under jul- och nyårshelgen, enligt Företagarnas förening i kommunen.

– Man kan tycka det man vill om alkohol men Systembolaget är ett dragplåster så det är jätteviktigt att de öppnar, säger Lars Uleander som driver en blomsterhandel i centrum.

Systembolaget bedömer att nuvarande lokal inte kommer kunna användas i befintligt skick och söker därför en alternativ lokal tillsammans med Orsa kommun.

– Vi kommer meddela allmänheten så snart som butiken kan återöppnas, säger Katinka Wall, Systembolagets presschef.

Tunga tider för handlarna i Orsa

Enligt Ola Granholm, ordförande för Företagarna i Orsa, har företag påverkats mycket av Systembolagets stängning. Både planerad och spontanhandel av såväl ortsbor som besökare har minskat.

– Vi är ledsna – först kom pandemin, sedan Ukraina-kriget med galopperande inflation och precis när det börjar skymta ljusare tider så stänger Systembolaget. Företagarna här har inga stora marginaler sedan innan, så det här påverkar rejält, säger han.

Hur påverkar stängningen under en sån här högtidshelg?

– Jul- och nyårshelgen är jätteviktig för handlarna för då dubblas Orsas befolkning – och de som nu kommer hit, handlar inte här nu. Så då tappar handlarna ännu mer eftersom de inte bara förlorar julruschen utan även den tillfälliga handeln från besökarna. Det är tungt, säger Ola Granholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.