Tolv av tågets 37 vagnar spårade ur i kraschen och ligger nu i en hög på spåren. Foto: Anders Danielsson

Urspårningen i Ludvika en miljöolycka

Uppdaterad
Publicerad

Tågurspårningen som inträffade i Ludvika för en dryg vecka sedan bedöms som en miljöolycka, skriver Dala-Demokraten. Det läckte ut både diesel och hydraulolja på platsen, som fortfarande är avstängd för tågtrafik.

Det kommer att dröja ytterligare en vecka innan tågen kan rulla genom Ludvika som vanligt enligt Trafikverkets Jonny Morin.

– Det kommer att vara stopp hela nästa vecka också, säger han till Dala-Demokraten.

Urspårningen i Ludvika

Det var för en dryg vecka sedan som stora delar av ett 500 meter långt godståg spårade ur i Ludvika. Ingen skadades i olyckan men tolv vagnar och ett lok spårade ur och orsakade stor förödelse på platsen.

Marken saneras

Förutom de materiella skadorna läckte stora mängder diesel och även en del hydrauloja ut vid olyckan. Totalt rör det sig om 2,5 kubik diesel och 100 liter hydraulolja.

Marken ska nu saneras genom brunnar som kommer att grävas upp på sidorna av rälsen. Ett mobilt reningsverk ska också sättas upp.

– På så sätt kommer vi kontinuerligt att rena marken. Och det här kommer att få stå där under en längre tid, säger Morin till Dala-Demokraten.

Tågtrafiken till och från Ludvika är fortsatt inställd men beräknas komma igång i mitten av vecka 44.

TV: Kaoset efter tågkraschen sett från luften

LÄS MER: Det är enorma krafter

LÄS MER: Dåligt underhåll kan vara orsaken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårningen i Ludvika

Mer i ämnet