Foto: SVT

Yxmordet i Långshyttan – domen överklagas

Publicerad

Den 31-årige man som dömdes till 16 års fängelse för mord på en jämnårig kvinna i Långshyttan kommer att överklaga sin dom.

I slutpläderingen yrkade vice chefsåklagare Kristofer Magnusson att mannen skulle dömas förd mord till livstids fängelse alternativt fängelse i 18 år. Försvararen, advokat Leif Silbersky, ansåg att 31-åringen skulle dömas för dråp och att straffet skulle bli sex eller sju års fängelse.

Accepterar inte tingsrättens resonemang

Falu tingsrätt dömde 31-åringen för mord till 16 års fängelse. Parterna har fram till och med den 16 mars på sig att överklaga. Redan nu står det alltså klart att den dömde kommer att överklaga.

– Vi gör det av den enkla anledningen att vi inte kan acceptera tingsrättens sätt att resonera, säger hans advokat Leif Silbersky till SVT.

Vice chefsåklagare Kristofer Magnusson säger till SVT att han ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga domen eller inte.

Erkände yxdådet

Det var i mars förra året som kvinnan anmäldes saknad – ett par veckor senare hittades hon död och gömd i sin bostad. Den jämnårige mannen – hemmahörande i Sandvikens kommun – greps och erkände så småningom att han dödat kvinnan med en yxa.

Han sa att han först blivit slagen med en sopkvast och att han – i stundens ingivelse – slog tillbaka med den yxa som han då hade i handen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet