Åklagare utreder miljöbrott vid Hamrebranden

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare vid mark- och miljödomstolen har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt miljöbrott i samband med brandinsatsen i Hamre utanför Hudiksvall i början av januari.

Släckskum som användes av räddningstjänsten har förorenat åtminstone en grannes brunn vilket har gjort att flera bybor har gjort en polisanmälan i hopp om att någon ska bli ansvarig för föroreningen. Kommunen hävdar att ansvaret ligger hos den som äger brunnen.

– Det behöver inte vara ett miljöbrott för att skit kommer ut i naturen, det händer ju hela tiden när vi kör bil och liknande, säger miljöåklagare Stig Andersson.

Polisens miljörotel i Gävle ska bland annat undersöka kemikalierna i släckskummet. Utredningen väntas ta åtminstone tre månader, enligt åklagaren.

– Vi ska utreda om det har skett en miljöskada och om det i så fall är allmänt accepterat eller inte i samband med en räddningsinsats, säger Stig Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.