Covidtestbolagen gjorde succé – myndigheterna slog till mot deras affärspartners

Uppdaterad
Publicerad

Det har gjorts både betalningssäkringar och vapenbeslag bland de aktörer i den så kallade mobilhärvan som också funnits med i gruppen av bolag kring börsraketen och småspararfavoriten Aegirbio.

Samtidigt visar SVT:s fortsatta granskning på flera nya frågetecken kring Aegirbios egen information. Bland annat har man länge haft felaktig information på sin hemsida om en av sina högsta chefer.

SVT avslöjade i oktober flera kopplingar mellan Aegirbios partnerbolag och aktörer i den så kallade mobilhärvan. En av dessa är en Smålandsföretagare som var aktiv i ett bolag som i höstas fick del av en stor riktad nyemission från Aegirbio.

Nyligen fastställde kammarrätten en betalningssäkring där Kronofogden mot hans vilja säkrat bland annat fastigheter och aktier för sammalagt över 40 miljoner kronor – med hänvisning till hans roll i mobilhärvan.

SVT Nyheter granskar

En annan koppling gäller en person som haft en ledande roll i det bolag som skulle frakta Lundbaserade Aegirbios tester över världen. Den personen fick i fjol sina jaktvapen beslagtagna vid en husrannsakan av Ekobrottsmyndigheten. En domstol avslog sedan hans begäran att få tillbaka dem, med hänvisning till att han misstänks för allvarliga brott i mobilhärvan.

Fel namn på chef

SVT:s fortsatta granskning visar också att Aegirbio under flera månader haft felaktiga uppgifter på sin sajt om vem som satt på en av bolagets högsta poster. Felaktigheten låg kvar ända tills SVT ställt en frågor om saken.

Aegirbio har också dröjt med att hos Bolagsverket avregistrera den tidigare vd:n Martin Linde som högste företrädare för Aegirbios två svenska dotterbolag, trots att han enligt Aegirbios information varit sjukskriven sedan i höstas och lämnade företaget i februari. Han byttes ut först nu i maj, efter SVT:s frågor.

Både Aegirbios ledning och Nowmeds ägare tillbakavisar alla anklagelser om oegentligheter.

Aegirbio har under våren publicerat flera nya pressmeddelanden om utveckling av andra produkter än covidtesterna.

Nyligen aviserade man en nyemission som kan ge bolaget uppemot 100 miljoner i nya pengar – samtidigt som den senaste kvartalsrapporten visar på mycket blygsamma intäkter jämfört med fjolårets budskap om att man försäljning för hundratals miljoner.

Läs mer: Aegirbios ex-partner slår tillbaka om avtalen – och hävdar att man varnade för fiaskofrakten

Bakgrund: Turerna kring Aegirbio

Medicinteknikföretaget Aegirbio gjorde i fjol succé med en rad pressmeddelanden om stora försäljningsorder från Asien.

Aktien blev en riktig raket när över tiotusentals småsparare gav sig in i bolaget.

Under hösten började frågetecken dyka upp i samband med att Aegirbio skulle göra ett stort uppköp.

I oktober kunde SVT avslöja att det fanns flera kopplingar mellan Aegirbios partners och aktörer i den så kallade mobilhärvan, som beskrivits som Sveriges största bedrägerihärva.

Aegirbio har efter detta flera gånger ändrat sin beskrivning av de framgångsrika affärerna i Asien.

Experter har ifrågasatt om bolagets marknadsföring kan ha brutit mot lagen, och Aktiespararna har krävt att myndigheter utreder vad som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet