MTH-utbildning i Hudiksvall anmäls till Justitiekanslern. Foto: SVT

MTH-utbildning JK-anmäls – ”Är det lagligt att eftersöka anonyma intervjupersoner?”

Publicerad

En elev tvingades sluta på MTH-utbildning efter SVT-intervju. Nu anmäls händelsen till Justitiekanslern. ”Är det lagligt att bestraffa mig för att jag använt min yttrandefrihet”, frågar sig anmälaren.

”Vi är rädda för vår framtid”, berättade fem elever vid MTH-utbildning för SVT i en anonym intervju i september.

Trots anonymiteten kallades eleverna, med vårdnadshavare, in till enskilda möten hos rektor Johanna Örnehag och hennes man, som är lärare och medlem i styrelsen.

Mötena mynnade ut i att en av eleverna ombads sluta.

”Är det lagligt?”

Nu anmäls händelsen till Justitiekanslern. I sin anmälan frågar eleven: ”Är det lagligt att eftersöka anonyma intervjupersoner, kalla dem till möte och bestraffa mig för att jag använt min grundlagsfästa yttrandefrihet?”

I en intervju uppgav Nils Funcke, expert på meddelar- och yttrandefrihet, att rektorn på MTH-utbildning i Hudiksvall har vidtagit olovliga repressalieåtgärder när de kallat till enskilda möten med elever.

SVT har försökt nå rektorn på MTH-utbildning utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet