Hans Forsberg (M) och Eva Borg (S) står på olika sidor i den omdiskuterade frågan om ett tiggeriförbud. Foto: SVT

Tiggeriförbud införs i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbackas kommunfullmäktige tog på tisdagskvällen upp frågan om tiggeriförbud. Efter två timmars diskussion slutade det med en votering där sju röster skiljde sidorna och resultatet blev att förbudet införs.
– Tiggeri är inget lämpligt sätt att försörja sig, säger Hans Forsberg (M).

Förslaget innebär att så kallad passiv insamling av pengar, tiggeri, ej ska få ske på vissa bestämda ställen. Förslaget ska nu träda i kraft den 1 april.

Tidigare förslag stoppades

Hösten 2018 drev M tillsammans med KD, SD och det lokala partiet Kungsbackaborna igenom att det skulle krävas polistillstånd för ”passiv pengainsamling” på gator och torg i Kungsbacka. Förslaget stoppades av Förvaltningsrätten som menade att området var för stort, och det är efter det som Moderaterna nu har lagt fram ett nytt förslag. Den här gången är förslaget utformat efter hur man gjort i Vellinge i Skåne, där man har infört ett förbud på ett antal utpekade platser i kommunen, framför allt runt livsmedelsbutiker.

Två timmars diskussion avgjordes med omröstning

Efter en lång diskussion kom beskedet från kommunfullmäktige: Tiggeriförbud införs utanför livsmedelsaffärer och på tågstationerna i Kungsbacka stad.

Diskussionerna pågick i närmare två timmar och först efter votering där ja-sidan fick 33 röster och nej-sidan fick 26 stycken (2 avstod) stod det klart.

– Tiggeri är inget lämpligt sätt att försörja sig. Det låser in människor i fattigdom, säger Hans Forsberg (M), som drivit frågan.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Borg beklagar att Kungsbacka kommun nu sällar sig till kommuner som förbjudit tiggeri.

– Nu är det beslutat och nu finns Kungsbacka kommun med på kartan över de kommuner i Sverige som har beslutat om ”tiggeriförbud”. Jag och socialdemokraterna beklagar djupt detta beslut, säger hon och tillägger att partiet inte står bakom beslutet.

I klippet nedan hör du Hans Forsberg (M) berätta mer förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.