Djurrättsaktivist döms till fängelse för händelser som skett i samband med en manifestation mot en minkfarm 2017. Foto: TT/SVT

Djurrättsaktivist döms till sex månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man från Västsverige döms till sex månaders fängelse för flera brott i samband med en manifestation mot en minkfarm i Falkenberg.

Under manifestationen, som skedde i oktober 2017, skadade den 38-åriga mannen en äldre mans hörsel genom att rikta en megafon mot mannens öron och slå på sirenljudet.

Den äldre mannen, som var där för att stötta minkfarmens ägare, fick efter händelsen allvarliga problem med hörseln och för det dömer tingsrätten 38-åringen för misshandel.

”Vi vet att du är hemma, kom ut djurplågare”

Den 38-årige mannen ska även ha sökt upp minkfarmsägarens bostad och ställt sig utanför kvällstid. Där ska han, tillsammans med några andra personer, skakat bjällror och skrikit bland annat ”Vi vet att du är hemma, kom ut djurplågare” i en megafon. Vid ett tillfälle ska även den 38-åriga mannen gått in på farmägarens garageuppfart.

Tingsrätten dömer mannen för hemfridsbrott och ofredande för dessa händelser.

La upp bild på ett skelett och galge med texten ”fd minkfarmare”

Den 38-åriga mannen döms också för olaga hot efter att ha delat en bild på ett skelett och en galge med minkfarmarens namn och texten ”fd minkfarmare”, i sociala medier. Något som 38-åringen i rätten hävdar tillhörde ett konstprojekt och att hans avsikt inte var att kränka någon.

Åklagaren ansåg dock att det var en försvårande omständighet att brotten ingick i planerad och organiserad politisk aktivism, något som tingsrätten höll med om.

Den 38-årige mannen, som betraktas ha en ledande person inom en radikal svensk djurrättsrörelse, ska utöver att spendera sex månader i fängelse även betala skadestånd till fyra personer, där den största summan på 22 000 kronor ska gå till minkfarmsägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.