Hallänningar sluter upp i klimatdemonstrationer bakom 15-åriga Greta Thunberg. Foto: SVT

Klimatdemonstrationer vid kommunhus i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hålls manifestationer, för att sätta fokus på klimatfrågan, utanför omkring hundra kommunhus runt om i landet. I Halland demonstreras det i Halmstad, Falkenberg och Varberg.

På olika håll i Sverige och även utomlands manifesterar människor varje fredag till stöd för den klimatstrejk som 15-åriga Greta Thunberg och hennes följare drog igång innan valet.

Under namnet #FridaysforFuture vill demonstranterna se en klimatpolitik som sätter stopp för den globala uppvärmningen vid +1,5 grader, vilket är Parisavtalets mål.

Klimatmanifestationer i flera städer i  Halland

Vid lunchtid på fredagen samlades demonstranter i Halmstad och Varberg. Några timmar senare var det dags i Falkenberg.

– Ett tjugotal möttes upp. Vi ska lägga medborgarförslag och träffas varje fredag, säger Liselott Abel, organisatör i Falkenberg.

Demonstrationer kommer under fredagen hållas i omkring hundra av landets 290 kommuner. Engagemanget har varit extra stort, just den här fredagen, eftersom FN:s klimatmöte COP24, i Katowice, Polen, startar i helgen.

Ett 30-tal utanför rådhuset

Initiativet har även spridit sig till länder som Danmark, Finland, Australien, Belgien, USA, Kanada och Filippinerna, Tyskland, Italien, Storbritannien, Brasilien och Japan.

Demonstranterna i Halmstad var under fredagen ett trettiotal till antalet. I klippet ovan kan du se klimataktivisten Suzanne Näckdal, organisatör i Halmstad, berätta om varför de står utanför rådhuset och vad de vill uppnå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.