Klicka på klippet för att höra om det nya coronateamet.

Coronateam ska vårda smittade i hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Brukare inom Kungsbackas hemtjänst kommer framöver vårdas av ett särskilt coronateam, det har nämnden för vård och omsorg i Kungsbacka kommun beslutat.

Det handlar om ett team sammansatt av undersköterskor, sjuksköterskor, rehabpersonal och biståndshandläggare. Teamet kommer arbeta mot brukare inom hemtjänsten som är smittade eller misstänkts vara smittade av det nya coronaviruset.

– Det kommer riktlinjer och rutiner från Folkhälsomyndigheten hela tiden, så då är det bra att ha en grupp som är fokuserad på den här sjukdomen, Lisa Andersson (M), ordförande för nämnden för vård och omsorg.

Coronaviruset i Halland

Nekar hemtjänst för besökare

Kungsbacka kommun väljer även att neka hemtjänst för personer som är på tillfälligt besök i kommunen. Beslutet grundar sig i att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undvika onödiga resor. Kommunen menar att de måste säkerställas att deras invånare får den stöd de behöver.

SVT Halland har tidigare rapporterat om andra kommuner som nekar hemtjänst för besökare trots att det strider mot lagen.

– Covid-19 är en pandemi som man inte tagit hänsyn till i lagstiftningen, det är någonting man inte räknar med ska kunna hända, uppstår det en situation som ingen har förutsett så gäller det att tänka och agera utifrån den situationen, säger Lisa Andersson (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg.

Klicka på klippet för att höra mer om det särskilt tillsatta teamet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet