Bertil Johansson, Laholmspartiet, har lämnat in en motion om tiggeriförbud. Foto: TT/SVT

Laholmspartiet vill förbjuda tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Laholmspartiet i Laholms kommun vill förbjuda tiggeri på gator och torg med motiveringen att det är ett sätt att bekämpa organiserad brottslighet.

Bertil Johansson i Laholmspartiet (LP), skriver i sin motion till kommunfullmäktige att vinden har vänt i frågan kring införandet av tiggeriförbud efter att Högsta förvaltningsdomstolen nyligen godkände ett tiggeriförbud i skånska Vellinge. 

Lahomspartiet vill ha ett tiggerförbud med motiveringen att det ska hjälpa till att bekämpa organiserad brottslighet. Partiet skriver att det är upp till varje land att se till att deras fattiga befolkning får det bättre, och de skall inte tillåta att kriminella ligor utnyttjar dem.

Andra partier om motionen

Laholms kommun är styrt av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Trygghetspartiet. Erling Cronqvist (C), är vice ordförande i kommunstyrelsen och säger såhär om motionen.

– Jag tror inte att man löser några problem genom att förbjuda tiggeri och jag kommer inte ställa mig bakom förslaget.

Men Sverigedemokraterna i Laholm däremot ser positivt till förslaget.

– Vi har själva lagt motion om detta tre gånger som blivit nerröstat, så ja, vi är positiva, säger Ingmar Rundberg, ordförande för Sverigedemokraterna i Laholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.