Ulrika och Håkan Persson har drivit sin grisgård i Ljungby I Falkenbergs kommun i 20 års tid. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Lönsamheten för dålig – grisföretagare lägger ner

Publicerad

Lönsamheten för grisföretagare har urholkats efter sommarens torka. Nu väljer Ulrika Persson och hennes man, som föder upp smågrisar utanför Falkenberg, att lägga ner sig verksamhet.

– Jag är jätteledsen. Det här är så tråkigt. Jag gråter när jag när jag tänker på att jag inte ska hålla på med detta längre, säger Ulrika Persson till SVT Nyheter Halland.

Förändrade priser

I spåren av torkan

I 20 års tid har hon drivit sin gård tillsammans med sin man. Verksamheten har byggt på att befrukta suggor som i sin tur fött kullar med kultingar. Dessa har sedan fått växa till sig några veckor innan de sålts vidare.

Tusentals grisar föds på gården varje år. Foto: Kristian Åkergren/SVT

I kölvattnet av torkan har foderpriserna stigit samtidigt som köttpriserna sjunkit. I längden har det inte varit lönsamt för parets ekonomi.

– Foderpriserna har ökat med en krona kilot. Smågrispriset har gått ner med hundra kronor per gris. I mitt fall kommer det totalt fattas 650 000 kronor, säger Ulrika Persson.

Sista grisen i vår

Utfasningen har redan börjat. Flera suggor, främst de äldre, har markerats för att skickas till slakt. Resterande djur på gården kommer successivt säljas av.

– Framåt april säljs de sista grisarna, säger Ulrika Persson.

De suggor som ska skickas till slakt markeras med ett rosa ”S”. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Men trots att hon nu lägger ner verksamheten ser hon positivt på branschens framtid.

– Till nästa höst blir det nog smågrisbrist och då är utsikterna bättre, säger Ulrika Persson.

Är inte det ett argument för att fortsätta?

– Bristen behöver inte betyda att priserna blir bra. Det kan dröja två tre år innan jag har tjänat in pengarna igen, svarar Ulrika Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet