Foto: SVT och Islamiska barn- och kulturföreningen

Moskébygget på Fyllinge stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Nu stoppas planerna på att bygga en moské på Fyllinge i Halmstad. Detta stod klart efter kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts möte på tisdagen.

Endast Centerpartiet sa ja till ett avtal om att reservera mark för moskébygget under mötet. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade nej. Därmed stoppades de tänkta planerna på att bygge en ny moské.

Platsen för är den förslagna moskén ansåg partierna som röstade emot är olämplig.

– Det här beror på att vi har stora problem med segregationen i Halmstad och ska vi någonsin få bukt med den situationen så måste vi ta det i beaktning i varje beslut vi tar, inte minst med var vi placerar religiösa samlingslokaler, säger oppositionsrådet Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

– Vi hade ett yrkande om att titta på en annan plats som är mer lämpad ur integrationssynpunkt, men det röstades ner utav utskottet.

Även Sverigedemokraterna menar att en anledning till att rösta emot moskén beror på segregationsfrågan.

– Det är historisk mark, ska man försöka motarbeta segregationen kan man inte bygga den här typen av byggnad på den här marken, det motverkar alla integrationsprojekt, Fabio Ishaq, Sverigesdemokraterna i Halmstad.

Att hitta en annan plats menar SD inte vara kommunens uppdrag.

– Det är inte kommunens uppgift att söka platser till olika föreningar eller verksamheter, säger Fabio Ishaq, Sverigesdemokraterna i Halmstad.

Bygget har varit omtvistat och pågått under lång tid i flera instanser.

Hallandsposten var först med att rapportera om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.