Johanna Wiechel-Steier är kommunikationsdirektör på Region Halland. Foto: SVT/Region Halland

Region Halland om ökningen av fall: ”Vi ser med oro på den”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av bekräftad covid-19 ökar i Halland. På bara några dagar har 60 personer konstaterats smittade.

– Vi ser med oro på var ökningen tar vägen, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Mellan fredagen 23 oktober och måndagen 26 oktober hade ytterligare 60 fall av covid-19 konstaterats. Störst ökning är det i länets norra kommuner, alltså Kungsbacka och Varberg.

Arbetspendling kan ha bidragit

– Så har det sett ut genom hela pandemin. Troligtvis beror det på arbetspendling till och från Göteborg som är en stor stad med mer trängsel. De har också haft högre smittoläge där, säger Johanna Wiechel-Steier.

Det är den tydligaste trenden menar hon. Bortsett från det har man sett flera exempel på smittspridning via arbetsplatser, fester och idrottssammanhang runtom i hela länet.

Kan man säga att vi nu ser en andra våg i Halland?

– Smittskyddet har inte sett någon andra våg, men vi är på en platå med högre antal fall. Och vi ser med oro på var ökningen tar vägen. Efter sommaren var det mest yngre grupper som smittades. Nu har det spridit sig till de mer arbetsföra. Vi vill inte att det ska ta sig till de mest sköra i samhället, svarar Johanna Wiechel-Steier.

Avstånd är avgörande

Hon tillägger att det råder både en bredare smittspårning och mer provtagning i Halland, vilket gör att regionen kan analysera ökningen allt bättre.

Höstlovet har nyligen inletts, vilket innebär att många vill umgås med nära och kära. Men det är fortfarande viktigt att följa rekommendationerna.

– Att hålla avståndet är avgörande. Och vi ska naturligtvis hålla oss hemma om vi känner minsta symptom, säger Johanna Wiechel-Steier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet