Foto: SVT

Det här vill Framtid Hylte satsa på inom kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Trots den tuffa starten av året med dryga 39 miljoner kronor i underskott inom barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun, presenterades det under dagen en fredande budget för välfärden de kommande åren.

– Vill inte lägga mer besparingar på välfärden, säger Ronny Löfqvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med ett underskott på flera miljoner i samtliga nämnder under året, blickar nu Framtid Hylte framåt i deras budget för perioden 2020-2023.

Genom att bland annat sänka överskottsmålet till 7 miljoner kronor från 2020 och banta investeringsutrymmet från 60 miljoner kronor till 40, hoppas Framtid Hylte att kunna skapa ett utrymme på ungefär 30 miljoner kronor.

De pengarna kommer sen att fördelas, men framförallt till omsorgsnämnden och barn- och ungdomsnämnden. Men att sänka överskottsmålet till innebär också en risk.

– Risken är att det blir mindre livrem och hängslen mot ett underskott, men det är en avvägning vi har gjort, säger Ronny Löfqvist (S).

Kommer låna 100 miljoner kronor för investeringar

Att sänka investeringsmålet och överskottsmålet är en av tre delar i budgeten som presenterades. De resterande två är omorganisation genom att flytta socialtjänst, vuxenskola, SFI från barn- och ungdomsnämnden till arbets- och näringslivsnämnden, samt en investeringsprogram som kallas ”Hylte rustas för framtiden”.

Planen med investeringsprogrammet är att man ska rusta upp Torups skola, äldreboendet Unnegården ska byggas om för att inrymma bibliotek samt ett nytt boende, en ny skola alternativt renovera den befintliga skolan i Landeryd och det nya parkstadsområdet i Hyltebruk.

För att finansiera satsningarna kommer kommunen att behöva låna 100 miljoner kronor.

– Antingen gör vi det nu när vi tror att det är tajmning eller så får man sprida ut kostnaderna under en längre tid, säger Ronny.

Hur ska ni leva upp till den här budgeten?

- Med den här budgeten kommer vi att få in över 30 miljoner kronor så att nämnderna ska kunna klara sina underskott nästa år, säger Ronny.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.