Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utredaren Alice Odéen vid Skolinspektionen varför de har valt att utreda det här fallet och vad konsekvenserna kan bli för kommunen. Foto: TT/SVT

Skolinspektionen inleder utredning om kommunens arbete med skolplikt

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Skolinspektionen beslutat att öppna ett ärende för att utreda hur Varbergs kommun arbetar med att skolplikten följs. Detta efter att en familj i Halland inte har låtit sina barn gå till skolan.

– Vi ser allvarligt på de här uppgifterna, säger Alice Odéen, utredare på Skolinspektionen.

Skolverket bekräftar för SVT Nyheter Halland att de inlett utredningen med anledning av de uppgifter som framkommit i tidningen Dagens Nyheters granskning om familjen i Halland.

Familjen som sedan två månader tillbaka varit försvunna lokaliserades i söndags där familjens fyra barn omhändertogs enligt LVU. Familjen har tidigare tilldelats vite då barnen inte varit i skolan och därmed inte följt skolplikten i Sverige.

Avskärmade barnen i Halland

Kommunen: ”Bra att det utreds”

Hanna Netterberg, ordförande i Förskole- och grundskolenämnden i Varberg, har ännu inte fått beskedet från Skolinspektionen, men välkomnar utredningen.

– När det händer en så stor grej som detta så ser vi såklart närmare på hur vi kan förbättra oss, säger hon.

Diskussionerna inom nämnden har bland annat handlat om hur de kan förbättra kontakter med myndigheter och sitt interna arbete.

– Det är bra att det utreds nu, det går alltid att kvalitetssäkra, säger Hanna Netterberg.

Vill ha svar från kommunen

Skolinspektionen vill nu att Varbergs kommun ska svara på frågor om bland annat vilka åtgärder de vidtagit för att se till att barnen får en skolgång, vilka rutiner de har samt om vilken utbildning barnen har fått, om de har fått någon. Kommunen har fram till 22 juni på sig att svara.

I klippet ovan berättar Alice Odéen utredare på Skolinspektionen mer om granskningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet