Antalet nya konstaterade fall av covid-19 i Nordvästra Skåne fortsätter att öka.
Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har Helsingborgs kommun fortsatt högst smittspridning per capita i Skåne, och hamnar på fjärde plats i Sverige. Även andra nordvästskånska kommuner ligger högt på listan.
Men trots den omfattande smittspridningen skiljer det sig avsevärt åt hur kommunerna hanterar besökare på sina särskilda boenden.
Tre kommuner med besöksförbud
Svalöv, Landskrona och Åstorp har samtliga ansökt till Folkhälsomyndigheten om ett besöksförbud på särskilda boenden till den 22 december – och blivit beviljade.
I Svalöv finns det idag smitta på alla särskilda boenden i kommunen, både bland personal och brukare.
– Personalen har vidtagit alla åtgärder de har kunnat. Det här är ett förbud för att skydda de mest utsatta och vår personal, säger Angelie Fröjd (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Svalövs kommun.
Under sommaren inrättade kommunen särskilda mötesplatser utomhus, där anhöriga hade möjlighet att träffa brukare utan att komma för nära. Trots det har smittspårning visat att smitta har kommit från anhörigbesök.
Enligt Folkhälsomyndigheten ska ett besöksförbud vara en sista åtgärd att ta till. Hade det inte räckt med en besöksavrådan?
– Anhöriga ville ofta pusha besöket och gärna komma in i boendena, och då rekommendationerna inte har kunnat hållas anser vi att det är det här vi behöver göra, säger Angelie Fröjd.
Två kommuner tillåter besök
Höganäs och Ängelholm är de enda kommunerna i Nordvästra Skåne som varken har besöksförbud eller avråder från besök.
– Så länge situationen inte är alarmerande så prioriterar vi faktiskt i jultid att de får besöka, men vi följer alla råd från Smittskydd Skåne, säger Ingemar Narheim (M), ordförande socialnämnden i Höganäs kommun.
Höganäs har idag smitta på två av sex särskilda boenden i kommunen. På ett boende rekommenderar kommunen anhöriga att inte göra besök, men i övrigt finns ingen generell avrådan på boendena.
Läget i Nordvästra Skåne är ju allvarligt just nu. Är det inte viktigt att skydda de äldre då?
– Det gör vi också genom att ha skydd bland personalen, de testar sig, de har munskydd och handskar. De följer noga de restriktioner som finns, säger Ingemar Narheim.
Ser mer i klippet ovan om hur det ser ut med besök på äldreboenden i Nordvästra Skåne.
Besöksförbud särskilda boenden
Från den 14 december och framåt ska kommuner och regioner ansöka till Folkhälsomyndigheten om besöksförbud på särskilda boenden. Myndigheten beslutar sedan om ett eventuellt införande.
Enligt Folkhälsomyndigheten ska ett besöksförbud ses som en sista åtgärd, och på deras hemsida står det att ”andra åtgärder är betydligt viktigare för att undvika smittspridning på äldreboenden.”
Källa: Folkhälsomyndigheten