Marken i Skönna mosse är svårt cyanidförgiftad. Foto: SVT

Domen om förgiftade mossen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne vill att det utpekade företaget ska betala mer för saneringen av Skönna mosse i Örkelljunga och överklagar nu mark- och miljödomstolens dom.

– Vi vill att domen ska skärpas till en hundaprocentigt ansvar, säger handläggaren David Lalloo.

2014 bekräftade mätningar att Skönna mosse är svårt cyanidförgiftad efter att räknemaskinsföretaget AB Multo dumpat gifttunnor där på 50- och 60-talet. Sedan dess har det förts diskussioner om vem som bär ansvaret då AB Multo inte längre finns.

Länsstyrelsen Skåne pekade ut Electrolux som ansvariga, eftersom AB Multo togs upp i koncernen genom en fusion på 90-talet, och vill att de ska betala för sanering av mossen.

Gifttunnor i Skönna mosse

Electrolux höll inte med om omfattningen av deras ansvar och fallet blev ett ärende för mark- och miljödomstolen.

Domen: Electrolux och staten ska dela på kostnaderna

I januari beslutade domstolen att Electrolux ska betala en dryg tredjedel av kostnaderna för en sanering. Totalt beräknas sanering av mossen kosta runt 10-15 miljoner kronor. Den övriga kostnaden skulle i så fall troligtvis landa hos svenska staten, genom bidrag från Naturvårdsverket.

Men nu har domen överklagats till Mark- och miljööverdomstolen. Länsstyrelsen Skåne vill att Electrolux ska betala allt.

– Vi tycker inte att de argument vi har fört fram har resonerats kring och då brister ju beslutet, säger Länsstyrelsens handläggare David Lalloo.

– Det är svårt att förstå på vilka grunder det har tagits. Det är viktigt att man utreder ansvaret för annars är det omöjligt för oss att söka bidrag hos Naturvårdsverket.

”Planerad dumpning”

Tidsaspekten är viktig när en domstol bedömer ansvaret för föroreningar. Eftersom man inte vet exakt när tunnorna dumpats i mossen utgick mark- och miljödomstolen, i sin dom, från att det skedde jämnt fördelat mellan 1948 och 1973. Det vill säga de år AB Multo hade verksamhet på orten.

Länsstyrelsen anser dock att man måste ha vetat redan vid dumpningen att tunnorna skulle gå sönder och börja läcka. Därför anser Länsstyrelsen att föroreningarna skett fram till 2012 – när ärendet började handläggas hos dem.

Utöver tidsaspekten anser Länsstyrelsen att omfattningen på dumpningen och att det rör sig om extremt giftiga ämnen, också är aspekter som borde vägas in i domstolens avgörande.

– Det är inget som har gjorts med slarv, det ha varit en planerad dumpning med systematik som till och med, med den tidens mått mätt, måste ha varit väldigt avvikande, säger David Lallooo.

Electrolux bad om mer betänketid

Electrolux valde att lämna in en så kallad blank överklagan med en begäran om att få ytterligare två veckors betänketid, enligt ett mejl till SVT. Såhär kommenterade de domen i mark- och miljödomstolen när den var ny:

”Vi har tagit emot domen, analyserar den och har inte bestämt oss ännu för om vi ska överklaga. Även om vi anser att Electrolux ekonomiska ansvar bör vara mindre än vad domstolen kommit fram till, vill vi medverka till att mossen saneras på ett miljövänligt sätt. Det är också viktigt att nämna att Electrolux aldrig har bedrivit någon egen verksamhet på området, utan har enbart blivit ansvariga genom att koncernen 1973 köpte Facit där Multo ingick.”

Såhär rapporterade SVT om ärendet där domen kom:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet