Foto: SVT

Hans uppgift: Lägga ner Findus i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår intensiva diskussioner om vem eller vilka som ska ta över Findus i Bjuv. SVT har träffat Henrik Hjalmarsson – den man som ska lägga ner fabriken.

I november förra året köptes Findus av det multinationella bolaget Nomad Foods. Bara några månader senare kom beskedet att fabriken i Bjuv skulle läggas ner.

– Jag ska inte säga att jag var chockad men det var väldigt överraskande. Det var inte vad jag hade hoppats komma fram till, säger Henrik Hjalmarsson, Findus vd.

Findus varslar i Bjuv

Förväntade sig förändringar

Anställda i Bjuv har berättat för SVT att de fick ett bra intryck av de nya ägarna till en början. Även Henrik Hjalmarsson hade en positiv känsla inför affären. Han säger att han förväntade sig förändringar – dock inte en nedläggning. Att det skulle bli så var en slutsats som växte fram, menar han.

– Ett av mina jobb är att fatta så faktabaserade beslut som möljigt. Och när vi tittade på fasta kostnader och anläggningen här i Bjuv så blev tyvärr slutsatsen att det är den anläggning som kostar mest i förhållande till produktionen. Det hade jag inte förväntat mig men samtidigt kan jag inte bestrida fakta.

”Potentiella intressenter”

Beslutet att lägga ner fattades av Nomad Foods styrelse på rekommendation av ledningen. Henrik Hjalmarsson och koncernchefen Stefan Descheemaeker fick uppdraget att ge 450 anställda i Bjuv beskedet att de var varslade.

SVT: Hade du någon gång tillfälle att säga: ”Nej, det här ställer jag inte upp på?”

– Ja, det har vi ju alla vid varje givet tillfälle. Vi är väl aldrig mer än en uppsägning i från att kliva av ett sådant projekt.

SVT: Varför gjorde inte du det?

– Jag hade ganska tidigt känslan: Givet att det här ska göras, och om någon ska göra det, så borde det vara jag som gör det. Alternativet hade varit att någon annan helt ny skulle kommit in och genomfört den här förändringen, säger Henrik Hjalmarsson.

Själv kommer han att vara ansvarig för Nomad Foods nordiska marknad framöver. Han flyttar med till Findus kontor i Malmö där 150 anställda ska jobba kvar. Fabriken i Bjuv är sen en tid tillbaka till salu.

– Vi för dialog med några potentiella intressenter. Exakt vad den dialogen kommer landa i får vi se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet