Landskrona stad har utrett möjligheten att stoppa ovaccinerade personer från att besöka kommunala verksamheter som bibliotek eller badhus – men fått nej. Foto: TT

Förslaget utrett: Får inte porta ovaccinerade från biblioteken

Publicerad

För att begränsa spridningen av covid-19 har Landskrona stad utrett möjligheten att stoppa ovaccinerade personer från att besöka kommunala verksamheter som bibliotek eller badhus. Men utredningen visar att kommunen inte har befogenheter att fatta ett sådant beslut – något som kommunalrådet Torkild Strandberg (L) efterlyser.

Samtliga partier i kommunfullmäktige i Landskrona stod bakom en utredning av kommunens möjligheter att stänga offentliga verksamheter för personer som inte är vaccinerade mot covid-19. Men ett sådant beslut är inte möjligt i dagsläget, enligt utredningen.

Uppmaningen till regeringen: Ge oss befogenheter

Idag är det möjligt att kräva covidpass vid arrangemang för över 100 personer, men att stänga vissa kommunala verksamheter eller lokaler för ovaccinerade skulle kräva att regeringen ger kommunerna utökade befogenheter i lag – något som kommunalrådet Torkild Strandberg (L) uppmanar regeringen att göra.

– Jag vill absolut uppmana till att man så långt som möjligt, för att kunna hålla samhället så öppet och fritt som det någonsin går, ser till att kräva att man är vaccinerad för att få besöka vissa offentliga och publika lokaler, säger han till SVT.

– I takt med att våra befogenheter från staten ökar kommer vi göra det. Det är viktigt att sända en tydlig signal att det är viktigt att vaccinera sig.

Ska se över krav vid nyanställningar

Istället ska staden nu se över vad det finns för möjligheter att kräva vaccination vid nyanställningar inom känsliga yrken i kommunen, berättar kommunalrådet.

Ett liknande beslut är redan verklighet i exempelvis Båstad.

I klippet förklarar Torkild Strandberg varför han vill porta ovaccinerade från att besöka kommunala verksamheter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förslag i Landskrona: Ovaccinerade portas från biblioteket Foto: Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer