Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En anställd i Helsingborgs hamn och ytterligare två personer döms till fängelse för narkotikabrott. Hör åklagaren i målen i videon. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Kokain för miljoner smugglades i containrar – hamnarbetare i Helsingborg döms till två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De ställdes inför rätta misstänkta för att ha smugglat in kokain till ett värde av 175 miljoner kronor till Helsingborgs hamn. Under tisdagen dömdes tre personer till fängelse – bland annat en person som arbetat i hamnen i 30 år.

Tre personer åtalades i februari i år misstänkta för kokainsmugglingen. Sammanlagt beslagtogs 195 kilo kokain i fartygscontainrar i Sverige och Nederländerna.

Samtliga döms nu till fängelse. Hamnarbetaren och en vän till honom döms till två års fängelse vardera för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. En tredje person får åtta års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Chattar centrala under rättegången

Konversationer från den krypterade chatten Sky ECC har varit en central del av bevisningen under rättegången. Utifrån materialet i chattarna är det enligt tingsrätten bevisat att hamnarbetaren och hans vän hade långt gångna planer på att smuggla kokain från Ecuador till Helsingborgs hamn under 2020.

Den hamnanställdes advokat Sven-Eric Ohlsson säger att han är förvånad över domen.

– Jag har inte hunnit läsa hela men jag anser inte att bevisningen är tillräckligt robust. Det är inte bevisat att det är min klient som skriver i chattarna, säger han.

Frias i delar av målet

Hamnarbetaren frias för inblandning i kokainsmuggling under 2022. Enligt tingsrätten var han involverad i de planerna men eftersom kokainet byttes ut av tullen innan han blev delaktig kan han inte dömas.

Samtliga åtalade har hela tiden nekat till inblandning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Tullverket är personer som jobbar för kriminella från insidan av företag ett stort problem för de rättsvårdande myndigheterna. Hör mer om det i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet