Jeanette Friman var skyddsombud på Valltorps vårdboende, där nära hälften av hyresgästerna avlidit sedan slutet av april. Foto: Leonora Toplica

Ny tvättrutin skulle minska smittor på Valltorp – slopades när staden tog över

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket krävde en ny tvättrutin av arbetskläder på Valltorp. Syftet var att sätta stopp för smittspridning på avdelningarna.

Men den slopades i samma stund som Helsingborgs stad tog över vårdboendet tidigare i år.

I mars lämnade Jeanette Friman sin tjänst som undersköterska på Valltorps vårdboende, där nära hälften av de boende avlidit efter utbrottet av corona i slutet av april.

I rollen som skyddsombud drev hon förra året en kamp för att få Attendo, som då drev vårdboendet, att förbättra sina hygienrutiner.

Coronautbrottet på Valltorp

Boendet fick under 2019 ett utbrott av MRSA, en multiresistent bakterie. Flera hyresgäster var smittade.

Ny rutin skulle minska smitta

När Arbetsmiljöverket hotade med vite fick vårdbolaget nya hygienrutiner på plats. En av dessa gällde hur arbetskläder skulle tvättas. Dittills hade de anställda själva fått tvätta sina arbetskläder i tvättstugan – där det fanns en tvättmaskin avsedd för kläder – eller i tvättmaskiner på avdelningarna, där också hyresgästernas kläder tvättades.

– I många fall tvättades arbetskläderna hemma, säger Jeanette Friman.

Arbetsmiljöverket tydliggjorde i sitt beslut att tvätt av arbetskläder är arbetsgivarens ansvar.

Och nu blev det ändring.

– Till slut blev det så att vår städerska tog hand om all tvätt av personalkläder. Vi kom till arbetspasset och hämtade ut arbetskläder och sedan lämnade vi dem vid arbetspassets slut. Vi hade inte längre några personbundna kläder, säger Jeanette Friman.

Tvätta blev personalens ansvar

Men när Helsingborgs stad i februari tog tillbaka driften av Valltorp återgick ansvaret för att ta hand om och tvätta arbetskläderna återigen till de anställda.

Kläderna kan tvättas i tvättstugan eller i tvättmaskinerna på avdelningarna, står det i ett mejl som gick ut till de anställda.

Varför tog ni bort den rutinen i ett läge när de första corona-fallen kommit till Sverige?

– Vi följer våra riktlinjer och rutiner och vi tror på dem, sedan gäller det att implementera dem hos våra arbetstagare, säger Ingrid Bergh, verksamhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Fakta

Följ vår granskning av coronautbrottet på Valltorp

SVT ska under tre dagar visa exempel på vad som gick fel. Här är några:

• Skyddsutrustning var inlåst när en vårdtagare blev sjuk i vad som visade sig vara covid-19.

• Aktiviteter över avdelningsgränser tilläts fortgå under hela april.

• Personal gick mellan smittad och icke smittad avdelning för att jobba.

• Nya, förbättrade tvättrutiner – ett krav från Arbetsmiljöverket – ändrades när Helsingborgs kommun tog över driften i februari.

Våra källor har bland annat varit Helsingborgs stad, fackförbundet Kommunal, tidigare och nuvarande anställda, liksom anhöriga och handlingar från olika myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet