Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 70-årsåldern mördades i sitt hem utanför Hyllinge i Åstorps kommun. Under onsdagen åtalades sex personer för inblandning i dådet. Hör kammaråklagare Kerstin Eriksson berätta hur mordet gick till i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Sex åtalas efter mordet på man i 70-årsåldern i Hyllinge

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året mördades en man i 70-årsåldern i sitt hem i Hyllinge söder om Åstorp. På onsdagen åtalades flera personer som misstänks vara inblandade i mordet. Som bevis finns en film som fångat dödsskjutningen.

Under onsdagen lämnade kammaråklagarna Kerstin Eriksson och Catrine Bengtsson in åtalet mot de fem personer som sitter häktade och som misstänks för att på olika sätt, vara inblandade i förra sommarens mord på en äldre man i Hyllinge i nordvästra Skåne.

– En kamera visar hur skytten, som erkänt, knackar på och säger namnet på den äldre mannens son. Sen skjuter han ihjäl honom, säger Kerstin Eriksson.

Flera dödsoffer i familjen

Den mördade mannen var pappa till en person som är välkänd för Helsingborgspolisen. Sonen avtjänar just nu ett längre fängelsestraff för bland annat grov narkotikasmuggling och grovt penningtvättbrott efter att ha dömts i en stor härva kring ett växlingskontor i Stockholm som tvättat hundratals miljoner kronor åt kriminella.

Sonen är också dömd för att ha anlitat personer för att mörda en annan högt uppsatt kriminell i Helsingborg. I samband med rättegången mot honom i januari 2022 sköts hans bror ihjäl på öppen gata.

Drygt 1,5 år senare mördades alltså även hans pappa, denna gång i hemmet i Hyllinge.

Dessa åtalas

Bland dem som nu åtalas finns en välkänd gängkriminell person i 35-årsåldern från Malmö som tidigare suttit i fängelse för både mord och våldtäkt. 2018 lyckades han med en uppmärksammad rymning i samband med en permission från anstalten.

Han misstänks ha beställt mordet på mannen i 70-årsåldern och har blivit delgiven misstanke om mord. Det betyder att han kan dömas för att vara gärningsman utan att ha utfört mordet.

En sjätte person kommer åtalas

Ytterligare fyra personer åtalas nu mot sitt nekande för mordet, misstänkta för följande brott:

  • Man 20-årsåldern, mord och grovt vapenbrott
  • Kvinna 40-årsåldern, medhjälp till mord
  • Man 30-årsåldern, medhjälp till mord
  • Man 20-årsåldern, mord, anstiftan till mord

Även en sjätte person, en man i 20-årsåldern, åtalades. Han satt tidigare häktad för skyddande av brottsling men släpptes.

Rättegången är planerad att inledas den 29 maj och ska pågå i minst tio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.