”Det var en enig styrelse som tog beslut om att bryta med SSU, säger Mikael Andersson, ordförande i Socialdemokraterna Helsingborg. Foto: Socialdemokraterna Helsingborg / TT

Socialdemokraterna i Helsingborg bryter med SSU

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Helsingborg bryter nu allt samarbete med SSU. Detta efter flera avslöjanden om bland annat sektliknande ledarskap och homofobiska uttaladen.

– Det är tragiskt, men nu behövdes ett tydligt besked att det gått för långt, säger Mikael Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg.

SSU har flera gånger anklagats för att ha uttalat sig homofobiskt och att ha ett odemokratiskt styre. Och nu bryter alltså Socialdemokraterna i Helsinborg med SSU, något som Kvällsposten var först med att berätta.

– Det är ingen enskild händelse i sig som lett fram till beslutet att bryta med SSU, utan det är en värdegrundsfråga och helhetsbilden gör att de inte upplevs demokratiska, säger Mikael Andersson.

Samarbeten upphör

För SSU betyder det här att de nu blir av med sin nomineringsrätt, inte får närvara på möten och inte delta i gemensamma arrangemang.

– Det var en enig styrelse som tog beslutet och det var ett nödvändigt ont, säger Mikael Andersson.

Nu hoppas han att SSU reagerar och att det så småningom blir bättring i ungdomsförbundet.

– Det är viktigt att kunna ha ett bra samarbete med SSU, det vill vi gärna ha igen.

SVT har sökt SSU Skåne utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.