Branden spred sig till fyra intilliggande byggnader och drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler. Foto: Johan Nilsson/TT

Två åtalas för storbranden i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Fem huskroppar totalförstördes och 39 äldre fick evakueras från sitt vårdboende mitt i natten. Nu åtalas två unga män för att ha anlagt storbranden på Södra sjukhusområdet i Ängelholm i mars.

Männen, som är 21 och 18 år, bodde i ett HVB-hem på området och det är där branden misstänks ha startat natten till den 16 mars. De åtalas båda för grov mordbrand.

Enligt åtalet anlades branden i eller vid en soffa inne på HBV-hemmet. Den spred sig sedan till fyra intilliggande byggnader och drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler tillhörande Region Skåne och Ängelholms kommun.

Storbranden i Ängelholm

– Rent tekniskt har man varken kunnat hitta något som talar för eller emot att den varit anlagd men en av de tilltalade har berättat hur det gått till, säger Helene Jacobsson, åklagare.

Värdet: 100 miljoner kronor

Dessutom fanns det fara för spridning av brand eller rök till ytterligare byggnader. Det sammanlagda värdet på byggnaderna är omkring 100 miljoner kronor.

– Det har fått stora konsekvenser för många människor och det är stora värden som kommit till skada. Lyckligtvis kom ingen person till skada, säger Helene Jacobsson.

Anställd i fara

En anställd som hade sovande jour den aktuella natten har berättat i förhör att han vaknade av ett larm som han sen förstod var brandlarmet. Först när han kom ut och mötte räddningspersonal och såg lågor på taket förstod han hur illa det var:

”Jag har insett att om jag hade sovit i fem minuter till hade jag inte levt nu.”, har han sagt i förhör.

Bilder visar förödelsen inne rummet där man tror att branden startade. Foto: Polisens förundersökning

Ett av vittnena som ska medverka i rättegången har hört en av de åtalade säga att det var han som anlade branden. Ett annat vittne har kallats för att berätta om en av de åtalades ilska mot personalen på HVB-boendet.

Den 21-årige mannen har erkänt att han anlagt branden men förnekar till grov mordbrand. Den andra mannen förnekar brott.

Så här såg det ut dagen efter branden i Ängelholm:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Ängelholm

Mer i ämnet