Här grips mannen efter att man försökt köra ifrån polisen och sedan hoppat ner i Indalsälven. Foto: Polisens förundersökning

Friades för att ha försökt köra på polis – dom överklagas

Publicerad

En man i 20-årsåldern som enligt åklagaren försökte köra på en polis i Krångede i början av november friades på alla åtalspunkter av Östersunds tingsrätt. Nu har åklagaren överklagat ärendet till hovrätten.

Mannen åtalades misstänkt för försök till grov misshandel då han enligt åklagaren ska ha försökt köra på en polis. I samband med händelsen avfyrar polisen sitt tjänstevapen och skjuter ett varningsskott. I förhör har mannen hela tiden nekat till brott.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff för mannen, men tingsrätten bestämde sig för att fria mannen, både gällande försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafiken.

Tingsrätten: Oklart om polis hade kunnat bli påkörd

Enligt tingsrätten dom är det klarlagt att polisen befann sig i närheten av bilen då mannen körde iväg, men det går inte att på det presenterade underlaget bedöma om det överhuvudtaget fanns en risk för att polisen skulle bli påkörd.

När SVT Nyheter Jämtland talade med ansvarig åklagare i fallet, Håkan Andersson, efter att domen meddelats, hade han ännu inte bestämt sig för om han skulle överklaga domen. Men nu har åklagaren överklagat domen till Hovrätten Nedre Norrland.

Åklagaren: Kör rakt mot polisen

Enligt åklagarens överklagan handlar händelsen inte om nödvärn, utan mannen har ”valt att sätta på bilen, och köra rakt mot den plats där polismannen XXX befinner sig.”

I nuläget är det inte klart när fallet kommer prövas i hovrätten.

– Min överklagan kommer förmodligen bestridas av försvaret, men fallet ska upp i hovrätten, säger Håkan Andersson till SVT Nyheter Jämtland.

LÄS MER: Efter vansinnesfärden i Krångede – man frias

LÄS MER: Man som var nära att köra på polis i Krångede åtalas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.