Hör om björnens vedermödor Foto: Morgan Grip

Träbjörnen i Sveg får en nådatid

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle kommunstyrelsen i Härjedalen ta ställning till förslaget att riva den fuktskadade träbjörnen i Sveg. Men kommunstyrelsen valde att ge den en nådatid på ett par månader. Detta för att ”andra intressenter ska få utreda andra möjligheter än rivning.” Kommunstyrelsen ska ta upp ärendet igen i februari.

Det var för ett par veckor sedan som idrottsklubben Svegs IK förklarade att man är villig att organisera en insamling för att bekosta en renovering av björnen. Nu får klubben alltså ett par månader på sig att organisera ett renoveringsprojekt.

Den 13 meter höga björnen vid kyrkan i Sveg stod klar 2005. Men björnen stod inte pall för regn och snö och idag är den så fuktskadad att vid en inspektion i höstas så konstaterades att björnen har slagsida, riskerar att rasa och man rekommenderade rivning.

Svegs IK anser att björnen är ett viktigt landmärke ”vid porten till Härjedalen” och man vill ha sex månader på sig att organisera en räddningsaktion och organisera en insamling för att beskosta en renovering som man anser vara möjlig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.