Det är just mellan den här rondellen vid Stora kyrkan och busstationen i Östersund som de högsta, partikelmängderna uppmätts, men nu visar en ny luftutredning att luften är dålig längs fler gator än Rådhusgatan. Foto: SVT

Luften i Östersund sämre än väntat – ”Det är ohälsosamt med de halter vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Luftföroreningarna i Östersund är högre än gränsvärdena. Nu visar en alldeles ny luftutredning att luften är dålig på flera ställen och längs fler gator.

Gränsvärdet för luftföroreningar har överskridits vid mätstationen i centrala Östersund under 2020 och 2021. Därför beslutade Östersunds kommun bland annat att Rådhusgatan skulle besprutas med en saltlösning för att saltlösningen skulle binda partiklarna och göra dessa lättare att sopa upp.

Saltprojektet fick avbrytas efter flera mc-olyckor på Rådhusgatan.

Luften i Östersund

Kraftfulla åtgärder

Kommunen har beställt en luftutredning och den visar att miljökvalitetsnormen för luftföroreningar överskrids på flera gator i stan till exempel Strandgatan, Färjemansleden och Gränsgatan, inte bara på Rådhusgatan.

Därför behöver kommunen vidta flera åtgärder. Och det krävs kraftfulla åtgärder, kommunen är nämligen skyldiga, enligt lag, att snabbt åtgärda de höga halterna av luftföroreningar.

– Det finns ett åtgärdsprogram som alldeles snart är klart och ska ut på samråd. Mycket handlar ju om trafik och infrastruktur, säger Hanna Lundqvist, miljöskyddsinspektör, Östersunds kommun.

”Trodde vi hade bra luft”

Finns det något i luftutredningen som förvånar dig?

– Ja, när vi började mäta trodde vi att vi hade bra luft, så det är förvånande att det var så högt.

Vad vill du säga till de östersundare som känner sig oroliga?

– Skulle väl inte säga att man behöver oroa sig, men vi har höga halter. Just vad gäller luftföroreningar så finns det inget säkert värde, säger Hanna Lundqvist, miljöskyddsinspektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luften i Östersund

Mer i ämnet