Felicia Atleström ångrar inte att hon gick ut och berättade om situationen på K3. Samtidigt har det inneburit ett pris i form av negativa kommentarer. Foto: Sara Leijman/SVT

Felicia: Jag vill att det ska bli en förändring bland befälen

Uppdaterad
Publicerad

Kollektiva bestraffningar, våld och homofobi. I veckan kunde SVT Nyheter Väst avslöja hur det varit för värnpliktiga på jägarutbildningen vid K3 i Karlsborg.

En av de som klev fram och berättade var Felicia Atleström från Digernäs. 

2019/2020 gjorde Felicia Atleström värnplikten vid K3 i Karlsborg. Nu är hon en av dom som klivit fram och berättat hur det kunde vara under utbildningen. I SVT Nyheter Västs reportage berättar flera om hur befäl kunde slå dom med pinnar och trampa på dom med grova kängor.

Felicia Atleström blev inte utsatt för någon fysisk bestraffning. Däremot berättar hon i videon ovan om hur jargongen kunde vara bland enskilda befäl.

Pliktens pris

Många reaktioner

Nyheten fick enormt genomslag. Nu när vi träffar Felicia Atleström hemma i Digernäs är hon förvånad över den uppmärksamhet reportaget fått. Många har gått ut och fördömt befälens beteenden.

– Ett sådant här beteende hör inte hemma i en modern försvarsmakt, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Och i ett videotal på Försvarsmaktens hemsida sa bland annat arméchefen Karl Engelbrektson:

– Nu vänder jag mig till de få som ännu inte har förstått detta. Till de få som ägnar sig åt trakasserier. Budskapet är enkelt. Hur ska vi kunna lita på dig som stridsparskamrat?

Armechef hyllade de som berättar

Arméchefen pekade också på att de som har trätt fram förtjänar respekt.

– För det gör att vi kan gå till botten med den här frågan, sade han i Aktuellt.

I Digernäs är Felicia Atleström glad över den stora responsen.

– Jag hoppas det leder till en förändring, säger hon.

I videon berättar hon om vad hon var med om och hur hennes vittnesmål tagits emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet