Under kommunfullmäktige klubbades det att Litsbacken kommer stänga och att verksamheten på Brytpunkten läggs ner. Foto: SVT

Kommunfullmäktige klubbar miljonsparkrav

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen klubbades beslutet om de 104 miljoner kronor som Östersunds kommun ska spara nästa år under kommunfullmäktige.

De största besparingarna kommer ske inom barn- och utbildningsnämnden som ska spara 27 miljoner kronor och inom vård- och omsorgsnämnden som ska spara 38 miljoner nästa år.

Totalt blir det en besparing på 104 miljoner för Östersunds kommun nästa år. En summa som motsvarar 3 procent av nämndernas totala anslag.

Med dessa besparingskrav står det nu klart att Litsbacken kommer läggas ner tillsammans med Brytpunkten. Kommunen kommer även att sluta medfinansiera Tillnyktringsenheten (TNE).

Nedläggningar har skapat debatt

Nedläggningen av Brytpunkten, vars funktion har varit att hjälpa förre detta missbrukare tillbaka in i arbetslivet, har skapat stor debatt. I somras när förslaget om nedläggningen kom från socialnämnden så höjdes många oroade röster.

– Om Brytpunkten läggs ner så kommer missbruket öka och med det också dödsfallen, berättade Anita Månsson, någon som själv tagit hjälp av Brytpunktens verksamhet.

”Ska inte göra det på två ställen”

Men enligt socialnämndens ordförande Björn Sandal (S) är nedläggningen av Brytpunkten berättigad.

– Brytpunkten är en verksamhet för lite äldre missbrukare som ska in på arbetsmarknaden. Vi har en arbetsmarknadsenhet som jobbar med de här frågorna. Vi ska inte göra det på två ställen, sa Björn Sandal i en tidigare intervju med SVT Nyheter Jämtland.

TV: Se inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.