Hundratals anmälningar om lotsar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har fått in hundratals anmälningar från nyanlända om att deras etableringslotsar inte gör det de fått betalt för. I Sveg har Arbetsförmedlingen haft tre ärenden.

De nyanlända  som fått uppehållstillstånd har rätt till en etableringslots, en handledare som ska guida dem in i samhället och framför allt till jobb eller praktik.

Tesfai Tewolde besöker arbetsförmedlingen i Sveg. Han kom till Sverige från Eritrea för nio månader sen och bor nu i  Ytterhogdal där han stortrivs med sin praktik i skolan. Tesfai har sin etableringslots i Östersund.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Min lots heter Petrus och det fungerar bra, men det finns lotsar som ordnar jobb åt sig själva och inte tänker på deltagarna, säger han.

Fler flyktingar skapar nya marknader, liksom att allt fler företag öppnar flyktingboenden så är lotsverksamheten en bransch som växer. Det är organisationer eller företag som säljer tjänsten till Arbetsförmedlingen. Enligt en granskning som SVT har gjort så ökar  klagomålsanmälningarna som gäller etableringslotsar. Jämfört med samma tid i fjol  är det ökning med 24 procent.

– Det kan vara att de har de språk de lovat eller att man inte fullföljer den plan med träffar som man uppgett, säger Eva Bäck, chef för Arbetsförmedlingen i Sveg.

Hittills i år har Eva Bäck i Sveg hanterat tre klagomål. Det gäller företaget Facera med säte i Sollefteå. Planerade träffar har inte genomförts. Det har slutat med löften om åtgärder.

– Vi har haft en dialog med företaget och inte behövt säga upp avtalet, säger Eva Bäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet