Nedflyttning i seriesystemet skulle kunna bli aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade vi att ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas misstänkt för grovt bokföringsbrott. Vad kan det få för konsekvenser för klubben?

– Individer kan stängas av eller dömas till böter om det bevisas att de begått ekonomiska oegentligeheter, förklarar Anders Hübinette, Svenska fotbollförbundets chefsjurist, och påpekar också att han ännu inte gått igenom det här specifika fallet, eftersom det varit sekretess på utrednignen.

– En klubb kan också dömas till böter, om det bevisas att klubben som sådan begått sådana överträdelser, säger han. 

”Viktigt att vi vänder på de stenar vi behöver göra”

Nu när utredningen är offentlig – efter att det väckts åtal – kommer fotbollförbundet själva att utreda händelsen.

– Det är viktigt att vi vänder på de stenar vi behöver göra, för att se om det begåtts några överträdelser mot fotbollens och idrottens regelverk.

Skulle kunna degraderas

Det skulle också kunna bli aktuellt med en nedflyttning i seriesystemet – inget som hittills, på grund av ekonomiska oegentligheter, har hänt någon klubb.

– Nej, mig veterligen har det inte prövats i det här regelverket tidigare, säger Anders Hübinette, Svenska fotbollförbundets chefsjurist.

Starta klippet för att höra resten av intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.