Matteläraren Abrehe Habtom blir undersköterska i Bräcke

Nyanlända är hoppet i glesbygden när de unga sviker

Uppdaterad
Publicerad

Tio anställda inom omsorgen i Bräcke går i pension varje år. SFI arbetar för att de nyanlända ska fylla de vakanta tjänsterna.

Upp till 40 procent av de kommunanställda går i pension inom en tioårsperiod. Det blir mycket kännbart, speciellt för de mindre kommunerna. Bengt Flykt, kommunchef i Bräcke är väl medveten om problemet.

– Vi kan inte konkurrera med de större städerna när det gäller lönen, säger Bengt Flykt.  Vi vill vara en bra arbetsgivare. När det gäller omsorgen lovar vi heltidstjänster och försöker ha få delade turer. Och de nyanlända är en viktig rekryteringsgrupp som vi satsar resurser på. Det kan vara språkpraktik i omsorgen.

Byter yrke i Bräcke

Abrehe Habtom är utbildad matematiklärare i Eritrea. Men här i Bräcke byter han yrke.

– Jag vill bo i Bräcke och arbeta som undersköterska, säger han. Jag trivs med de äldre.

Abrehe Habtom är drömmen för en glesbygdskommun som Bräcke. Inom SFI arbetar man hårt för att  de nyanlända ska studera till undersköterska.

– Det skulle behövas ett snabbspår för de som inte gått grundskolan, och ett studiestöd. Det är viktigt för att de som passar inom omsorgen ska komma ut snabbt, säger Margareta Nenzén som är rektor för SFI.

Tar upp skillnader

Margareta Nenzén poängterar att lärarna även tar upp vad ett arbete inom omsorgen innebär.

– Det kan vara kulturella skillnader, säger Margareta Nenzén. Kan man röra äldre av motsatt kön och vi har diskussionen om att bära slöja i vården.

Läs också: Pensionärer rycker ut som vikarier i Berg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.