Så här ser ett av Tunstalls trygghetslarm ut Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Rapporter om felande trygghetslarm i Strömsund

Publicerad

Två fall där trygghetslarmen har fallerat har Lex Sarah-anmälts i Strömsund. Kommunen har det kritiserade bolaget Tunstall som leverantör av trygghetslarm.

I det ena fallet, som inträffade i oktober, nåddes inte personalen av ett larm från en vårdtagare förrän larmcentralen ringer 17 timmar efter att brukaren hade larmat.

I det andra fallet, som inträffade i mitten av november, fick aldrig hemtjänstens nattpersonal larmet från en vårdtagare från Tunstalls trygghetscentral i Örebro.

– Det kommer att upprättas fler Lex Sarah-anmälningar säger Gudrun Öjbrandt, chef på vård- och socialförvaltningen i Strömsund till SVT Nyheter Jämtland.

Alla Lex Sarah-anmälningar granskas av förvaltningen. De kan komma att skickas till Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi utreder alla anmälningar noggrant, säger Gudrun Öjbrandt. Sen tar vi beslut om vi skickar det vidare till Ivo.

Det var i oktober som problemen började när Tunstall gjorde en uppgradering av sina trygghetslarm. Företaget uppger att problemen ska vara lösta nu, men Gudrun Öjbrant är tveksam.

– Jag tycker det fortfarande är väldigt tveksamt om alla delar är i funktion. Leverantörerna vill kalla det ett trygghetslarm, men jag vill kalla det ett larm. Det ger ingen trygghet. Många av våra vårdtagare är skakade efter alla problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet