Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om hur tillverkningen av stormkök går för högtryck i Trångsviken. Foto: SVT

Ökad produktion av stormkök i Trångsviken inför eventuell brexit

Publicerad

Tillverkningen av stormkök i jämtländska Trångsviken når rekordnivåer för den här tiden på året. Detta på grund av risken för att Storbritannien ska krascha ur EU i en hård brexit. Personalen jobbar övertid för att hinna leverera innan den 31 oktober.

Konceptet med stormköken i aluminium för friluftsbruk har knappt förändrats sedan starten på 50-talet och hela tillverkningen sker i fabriken i Trångsviken.

Med Storbritannien som tredje största marknad efter Japan och Sverige är brexit ett orosmoln och nu levererar man för fullt innan en eventuell krasch ut ur EU.

– Tillsammans med vår distributör har vi lagt upp en plan där vi skickar extra mycket varor, vi vill inte riskera att vi får varor som fastnar i tullen till exempel, säger Magnus Rydell, VD på Trangia.

Viss oro

Det är framförallt scouter i Storbritannien som vill ha stormköken, och för att klara leveransen av de ordrar som ligger går tillverkningen just nu för högtryck och personalen jobbar övertid.

Produktionstakten motsvarar den som sker sommartid när det är högsäsong. Vad som sedan händer efter en eventuell brexit är i dagsläget oklart vilket innebär en viss oro i Trångsviken.

”Vara förberedda”

– Det är klart att det är jobbigt när man inte vet vad som gäller, om det blir en extra arbetsbörda för oss med tull och exportdokument. Men just nu kan vi inte göra annat än att vara förberedda och skicka lite extra, så får vi se om det blir en brexit eller inte, konstaterar Magnus Rydell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet