Familjen Ahlqvist har hittat drömmen i Sveg Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Familjen Ahlqvist lämnade Stockholm: ”Sveg är bäst”

Publicerad

En omöjlig bostadssituation fick familjen Ahlqvist att längta bort från Hägersten. De hittade drömhuset – i Sveg.

Det är ungefär ett år sedan som Jana och Daniel Ahlqvist flyttade in i huset i Sveg. De lämnade en hyreslägenhet i Stockholmsförorten Hägersten med sina fyra barn.

– För oss att köpa nånting stort, en lägenhet eller ett hus, är helt orimligt med priserna som är där, säger Jana Ahlqvist.

– Det var stressen jag ville komma bort från, säger Daniel. Livskvalitén är bättre här. Det är bättre för barnen och för oss allihopa.

Att det blev Sveg är en slump. Familjen hade varit på skidsemester i Vemdalen och tyckte att Härjedalen verkade bra. När det kom till Sveg blev de förälskade i samhället. De flyttade hit, utan att ha jobb och utan att känna någon.

I dag har båda jobb och de bor i ett hus som de aldrig skulle ha haft råd med i Hägersten, och barnen stortrivs.

– Alla tror att Stockholm är bäst, säger Micaela, 8 år. Men dom har fel, Sveg är bäst!

– Kom hit! säger Oscar till sina gamla kompisar. Här är det mycket bättre med friheten, hockeyn och slalom. Det är bättre än i Stockholm.

Det är faktiskt fler och fler som gör som familjen Ahlqvist. Statistik från SCB visar att fler flyttar från storstan och till landsbygden än tvärtom. Fler borde prova menar Daniel och Jana.

– Absolut, säger Jana.

– Gör det! säger Daniel.

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Visa

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Visa

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet