Antalet skogsbränder i sommar har fyrdubblats i Jönköpings län. Foto: TT/Arkiv

250 skogsbränder i länet under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har länets räddningstjänster fått rycka ut och bekämpa 251 skogbränder i Jönköpings län. Det är fyra gånger fler än samma period i fjol.

Under perioden 1 juni-15 augusti har det varit 251 bränder i skog och terräng i länet samt Ydre kommun. I fjol var den siffran 63 under samma period. Flest bränder har det varit i kommunerna Jönköping och Vetlanda.

– Cirka 50 av de 250 bränderna har inträffat i Vetlanda kommun, säger Anders Björk, räddningschef i beredskap.

Framförallt är det åskoväder som har orsakat bränderna i länet. Några av bränderna har orsakats av att cigarettfimpar har kastats ut från bilar och ett antal bränder i terrängen har orsakats av tågbromsar utmed järnvägsspår.

Respekterat eldningsförbud

Under stora delar av sommaren har det varit eldningsförbud i länet. Och enligt räddningstjänsten har det respekterats av länsborna.

– Det är vår uppfattning att eldningsförbudet i hög grad har respekterats. Sedan har allmänheten varit uppmärksamma och slagit larm så att vi har kunnat upptäcka bränder i ett tidigt skede, säger Anders Björk.

Även brandflyget har varit en hjälp för räddningstjänsterna att i ett tidigt skede upptäcka bränder och leda räddningstjänsten till brandplatsen.

– Ungefär 60 av de 250 bränderna vi haft har upptäckts av brandflyget, säger Anders Björk.

Ett Herkulesplan landade på söndagen på Jönköpings flygplats för att hämta brandmän till bränder utanför Östersund. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Hjälpt till i Norrland

Cirka 200 personer från räddningstjänsterna i länet har också varit med för att bekämpa de stora skogsbränderna i Dalarna, Jämtland och Hälsingland. De fraktades norrut med försvarets Herulesplan från Jönköping.

Nu är eldningsförbudet hävt i länet och räddningstjänsten har inte lika hög beredskap som tidigare.

– Det är fortfarande snustorrt en bit ner i backen, i de övre jordlagren är det dock fuktigt vilket har dämpat brandrisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.