Koncernchefen och Kabes vd Alf Ekström berättar i klippet om jobben som i dagsläget ser ut att räddas.

Ett 40-tal jobb kan räddas på Kabe

Publicerad

Runt 45 tjänster kan räddas på Kabe i Tenhult, i alla fall tillfälligt. Det handlar om varsel som skjutits framåt i tiden samt återanställningar.

– Det handlar om cirka 45 tjänster, säger koncernchefen och Kabes vd Alf Ekström.

Kabe som har runt 450 anställda har under ett par års tid haft en negativ utveckling med flera omgångar med personal som varslats om uppsägning. Men nu kommer även andra signaler från husbils- och husvagnstillverkaren.

-  Just nu är det positivt, säger Ekström.

Drabbad av höjd skatt

Kabekoncernen har minskat sin omsättning med cirka 20 procent första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Orsaken är den höjda fordonsskatten som infördes för ett par år sedan och som slagit mot husbilsförsäljningen.

– Man fyrdubblade ju skatten. På husbilar blir det en årsskatt som är fullkomligt orimlig.

Hoppas lagförslag ska effekt

Alf Ekström hoppas att det lagförslag som regeringen i augusti skickade till Lagrådet ska minska skattebelastningen på nya husbilar. Enligt förslaget kan det bli mer förmånligt att ställa på och av husbilar under kortare perioder och därmed kan ägarna minska sin fordonsskatt.

Förslaget beräknas innebära att en ägare till en nyare husbil kan minska sin fordonsskatt med 2 000–3 500 kronor per år. Kabe har valt att frysa redan lagt varsel för att se om lagförslaget kan ha positiv effekt på försäljningen.

– Vi hoppas att det ska leda till positiva effekter på husbilsmarknaden, säger Alf Ekström.

I klippet hör du honom berätta mer om jobben som kan räddas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.